Bratislava
12. októbra (TASR) - Celkovo 34 % gastroprevádzok na Slovensku
zaznamenalo za posledných 12 mesiacov pokles návštevnosti. Viac
zákazníkov zaznamenalo 18 % reštaurácií a 38 % sa ich počet nezmenil.
Vyplýva to z jesenného prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred,
ktorého sa zúčastnilo 121 gastroprevádzok na Slovensku.
„Gastrosegment prechádza ďalšou fázou prispôsobovania sa. Menej
návštevníkov a pomalší rast tržieb treba vnímať ako odraz zmeneného
správania zákazníkov spôsobený tlakom na ich rodinné rozpočty. Nejde o
pokles záujmu o gastronómiu,“ uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.
V súčasnosti svoje tržby vníma pozitívne 55 % podnikov, vlani to však
bolo 77 %. Ďalších 36 % reštaurácií hodnotí aktuálne tržby skôr
negatívne a šesť percent veľmi negatívne, pričom minulý rok to boli iba
dve percentá. Naopak, veľkú spokojnosť s tržbami zaznamenali tri
percentá prevádzok. Jednou z najväčších položiek, ktorým čelia
reštaurácie, sú rastúce náklady na suroviny, a to vyše 77 %. Ďalej
nasleduje nedostatok kvalitného personálu na úrovni 67,8 %, obmedzená
možnosť cenovej politiky s 28,9 %, tlak na ziskovosť s 24 % či hľadanie
iných úsporných opatrení s viac ako 20-percentným podielom.
Z prieskumu vyplynulo, že napriek nedostatku personálu by svoj režim
nemenilo 72 % prevádzok. Na druhej strane, 17 % reštaurácií bolo
nútených skrátiť prevádzkovú dobu a 11 % obmedzilo využívanie terasy,
prípadne časť vnútorných priestorov. Podniky zároveň priznali, že
opätovne zvyšovali ceny, konkrétne 65 % zdvihlo ceny o desatinu a
ďalších 12 % o pätinu. Len 18 % prevádzok za posledný rok ceny nemenilo.
Od apríla tohto roka platí aj transakčná daň, z dôvodu ktorej takmer
tretina prevádzok požiadala zákazníkov o platbu v hotovosti, aj keď
konečné rozhodnutie nechala na nich. Jedno percento uviedlo, že prijíma
iba hotovosť. V prípade očakávaní majiteľov podnikov do budúceho roka 40
% z nich nemá starosti a predpokladá, že to zvládnu bez problémov.
Naopak, 43 % prevádzok očakáva, že prežijú, ale s ťažkosťami. Takmer
každá piata reštaurácia, čo je asi 17 %, má obavy, či vôbec prežije.